onsdag 5 augusti 2009

Förlovningspresent

Sommar, semester och extremt lite hantverkande. Men så förlovade sig min bror och det vill man ju uppmärksamma med en lite speciell present.
Jag svepte ett gäng med fanér för några veckor sedan och det var ju väl tajmat. Så med en liten blåslampa i baken tog jag ett svep av alm då jag även hade material till bottnen i alm och tillverkade ett litet kakfat i helgen. Både brorsan och hans fästmö uppskattar fika med en god kaka så presenten blev perfekt helt enkelt. Och så är det kul att ge bort något unikt som ingen annan har.
Som sagt var är fatet tillverkat i alm och sytt med kjedjestygn av granrot. Jag tycker det är roligt att undvika lim men för att få ihop det tight utan att något bakljus syns i den skurna dekoren valde jag att limma ihop svepet först. Bottnen är dock bara fastsatt med björknaror. Handtag och dekor är påritade på frihand (inte likt mig och inte optimalt) och sedan utskurna med kniv då jag fortfarande, trots mitt blivande yrke som slöjdlärare, inte förfogar över en kontursåg. Det går med bara kniv men man måste vara noga med att ha koll på fiberriktningen hela tiden annars fläker det lätt ur eller så blir en rundning kantig (vilket syns på handtaget).
Tyvärr i min iver hade jag inte koll på centreringen av svepändan och den hamnade ordentligt åt sidan. Jag tycker ibland att det kan vara trevligt med assymetri men detta är på gränsen. Sedan är det som alltid jag som stör mig mest och ingen annan ser mina misstag...
Ialla fall... Ett stort Grattis Mikael och Ida! Vi uppskattar er både jättemycket.