tisdag 31 mars 2009

Doublet/jacka

I den kreativa stiltjen har jag ett projekt som pågår och har gjort så sedan i somras. Då började jag sy en medeltida jacka en så kallad doublet inspirerad av en vän, Robins mundering. Trött på alla slappa, pösiga kjortlar ville jag att den skulle vara figursydd, ha en massa snygga knappar och av någon anledning skulle jag sy den helt för hand...
Jackan är sydd i ett mörkgrått ylletyg och fodrad med oblekt linne i kroppen emedan armarna är ofodrade. Framtill knäpper man den med 24 knappar som har tagit mycket lång tid att sy dit. Resultatet gör dock arbetet mödan värt.
Tanken med min jacka är att den ska gå att skjuta pilbåge i utan att åka upp och skrynkla sig, jag ville ha rörelsefrihet. Av denna anledning gjorde jag ordentliga armhål som jag har sett på något fynd och en del rekonstruktioner. Nackdelen är att det gärna blir lite bylsigt under armarna och att den ser lite "rolig" ut framifrån. Rörelsefriheten är dock fantastisk.
För att få ihop armstycket med kroppstycket blir man tvungen att sätta i en eller ett par kilar. En misstolkning av ett mönster gjorde att jag satte kilen överst på armen, mot axeln och inte fram mot bröstet. Det fungerar dock men jag vet inte om det finns några fynd med denna konstruktion.
Som sagt är den figursydd och det är en otroligt skön känsla att ta på sig en jacka som sitter perfekt på kroppen. Den är verkligen anpassad efter mig. Dock är den inte klar. Jag håller på att fålla upp armarna och ska sy dit 6-8 knappar/arm. Sedan ska den även läggas upp i kroppen och här vet jag inte hur mycket jag ska ta till. Tips mottages tacksamt.
Som sagt, detta är vad jag gör i min kreativa öken just nu. Lägger upp fler bilder när den blir klar (förhoppningsvis någon gång i maj).

tisdag 24 mars 2009

Ljusstake

Först vill jag förtydliga: Jag har inte tillverkat denna ljusstake, tyvärr. Men jag har tänkt att den skulle vara rolig att visa någon gång. När nu Anders Lindkvist har gjort en kopia utifrån samma original och visar den på sin blogg tyckte jag att det skulle vara roligt att visa den vi har också, då båda två bygger på samma original.
Ljusstaken är en bröllopspresent jag och min fru fick då vi gifte oss 2005 av en god vän, Göran Landström, och hans familj. Det är även han som har tillverkat den. Vi har älskat den från första stund och använt den flitigt. Det är en medeltida (rese?)ljusstake och originalet är funnet i England. Det som är spännande med konstruktionen är att den har tre ljushållare och således tre funktioner: som stående, nedslagen i lämpligt föremål eller hängandes.


Originalet ser ut som på bilden till höger. Dock valde Göran en lite friare tolkning och kortade blanda annat ner sin kopia för att "få en mer samlad form, mindre spretigt". Min personliga åsikt är att han har lyckats väl. Möjligtvis kan originalet vara mer lämpat för att ha hängandes då den har en så pass lång arm.
Med ljusstaken följde en liten lapp med information om var Göran hittat originalljusstaken. Följande står på lappen: "London Museum Medievel Catalouge 1940, Anglia Publishing, ISBN: 1-897874-01-4" och "Fynd A 27533 frånWallbrook Tokenhouse Yard".
Eftersom Anders ovan var intresserad av mer information om ljusstaken hoppas jag att detta kan ge lite fler ledtrådar.
Till Göran vill jag bara återigen säga ett stort tack! Den pryder sin plats i hemmet.


Ståendes...
nedslagen...

eller hängandes.