söndag 20 september 2009

Rekonstruktion av pilförvaring del 2 - Pilflätningskurs

Mamma har en korg som är flätad av vidjor, kanske pil. Den har hängt med ut i svampskogen enda sedan jag var liten och har slitits med åren så att det nu är ett hål i botten på den. Hon använder den fortfarande. Med en tidning i botten duger den gott till svampplockning. Denna korg har varit en del av min barndom och bilden av den passerade genom mitt huvud när jag läste om att Studiefrämjandet skulle hålla en kurs i pilflätning i Jönköping.
Pilflätningskursen jag deltog i var en trevlig tillställning och hölls av Caroline Johansson på Söragårds Växter & Djur som kan fläta det mesta från fågelbord och korgar till lövkojor och staket. Jag var oerhört tacksam att jag redan innan hade lagt ner ryggsäcksidén då man som nybörjare inte hinner så mycket på en dag. Mitt mål med kursen var alltså att fläta en stomme till min pilförvaring.Resultatet ses i bilden ovan. Struten/korgen är ca 80cm hög och det är nästan 10cm för mycket. Pilarna sticker precis upp. Ska eventuellt försöka korta den vid tillfälle. Tyvärr är torr pil inte villig att böjas i närheten lika hårt som fuktig så jag vet inte hur jag ska lösa det, än.

Korgen har 24 ståndare som jag har flätat runt med början vid den stora öppningen. Efter förstärkningen på mitten har jag klippt bort hälften av ståndarna för att det skulle bli smidigare att fläta och för att de inte behövs. Jag tror faktiskt att det skulle ha kunnat räckt med 12-18 ståndare totalt då tyget senare hjälper till att hålla ihop konstruktionen.
Flättekniken kallas för "kimmning" vilket innebär att man flätar med 3 vidjor. Man börjar med den bakersta och flätar framför två ståndare, bakom den tredje och ut. Sedan gör man samma sak med den vidjan som är bakerst osv. tills vidjorna nästan tagit slut. Då skarvar man på nya (alltid tunn mot tunn ända och tjock mot tjock ända) och fortsätter till önskad höjd/bredd. Det är viktigt att man hela tiden "knycker", gör en brottanvisning på, vidjan där den ska böjas runt ståndaren. Hamnar knycken fel finns risken att ståndaren förskjuts lite och då måste man korrigera det på senare flätningar. Dessutom jobbar man med två sådana här flätningar samtidigt för att det ska bli jämnt på höjden.

Så här efteråt tror jag att förstärkningen på mitten av korgen var överflödig. När den kläs med tyg kommer den inte att behövas. Det är ändå inte tanken att den ska sittas på... Dessutom stör den utseendet lite när tyget kommer på men mer om det i kommande inlägg...

Tack för en trevlig dag till er som var med på kursen och framförallt till Caroline för din inspiration och kunskap!

En bild på korgen innan sluttrimning.
Robins pilförvaring sedd inifrån. Samma tankar om konstruktion fast han har bundit ihop vidjorna och saknar en förstärkning som jag har i form av min breda flätning. Fungerar dock mycket bra ändå. Tyget har han impregnerat med linolja och bivax (vet inte om det var gjort då bilden togs). (Foto: Robin Ericson)

2 kommentarer:

Ida sa...

Vad du är duktig kära bror.
Jag kommer på kurs hos dig då jag behöver ett par sadelväskor...
/Syrran

Anonym sa...

En sån där bra grej att ha i pilförvaringen. Daterad till 1400-talet.

http://leatherworkingreverend.files.wordpress.com/2009/09/dsc07928.jpg