tisdag 6 januari 2009

Boktips

Har fått en skrivare/scanner i "julklapp" och för att prova scannern tänkte jag dela med mig av ett boktips som borde pigga upp i vintermörkret.
"Celtic Art - The Methods of Construction" är en bok om hur man konstruerar keltiska mönster. Jag fick låna den av en vän för ett antal år sedan och det som då slog mig var hur författaren på ett tydligt sätt visar hur man bygger upp ett keltiskt mönster från grunden. De flesta böcker inom samma område ger exempel på mönster som man kan kopiera. Denna bok förklarar hur man konstruerar i princip vilket mönster som helst. Jag tror att författaren Georg Bain forskade kring just keltiska mönster. Boken kom i tryck första gången 1951.
Jag lämnade tillbaks boken och den föll i glömska (tyvärr) tills jag sprang på den i en av alla muséeshopar då jag och min fru semestrade i Skottland. Ett givet köp och jag ångrar det inte en sekund.
På baksidan står följande: "When this book first appeared it was hailed as a 'veritable grammar of ornament'. It is certainly an indispensable reference book and practical textbook for the art student and craftsman seeking simple constructional methods for laying out complex ornamental schemes."
Just för att den är så grundläggande har den som använder keltiska, eller andra typer av liknande mönster i sitt hantverkande, här enligt mig, en ovärderlig skatt...
ISBN: 0-09-476900-1 (paperback)
ISBN: 0-85335-196-1 (hardback)

(Till höger ett exempel på en av bokens alla "plates")

3 kommentarer:

Frej sa...

Den verkade faktiskt riktigt bra. Har ägnat mycket tid åt att bryta ned och lära in den typen av flätmönster så det vore skönt att bara ha det färdigt framför sig i en bok.
Någon borde sätta sig och göra en likadan bok om djurornamentik också. Finns ifs. småbitar här och var men inget heltäckande vad jag vet.

Jonas sa...

Djurornamentik... Har för mig att det finns ett avsnitt/kapitel om just det i boken. Ska kolla när jag kommer hem till helgen. Kan ev. maila någon sida till dig så får du se om det är något användbart.

Frej sa...

Det vore superb!