lördag 24 januari 2009

Trappstol

För en vecka sedan avslutade jag slöjddelen i min lärarutbildning vid Linköpings Universitet. Den sista delkursen kallas allmänt för "Stolskursen" då huvuduppgiften i den är att tillverka en sittmöbel. Jag har funderat inför denna kurs sedan ett år tillbaka och har hela tiden varit inne på att tillverka en såkallad trappstol, en stol som när man fäller fram ryggstödet blir till en liten trappa. Bra att ha i köket för att nå upp till överskåpen, speciellt som vi har 260 i takhöjd och jag inte gillar när min fru balanserar med ena foten på fönsterbrädan och andra på köksbänken för att nå mjölet ovanför skafferiet.

Stolen har tagit mig 5 veckor att konstruera vilket innebär allt från skissning, modellbygge, skapa en ritning, skaffa material och sedan bygga ihop eländet. Ja, jag kallar det eländet för det är så det har kännts emellanåt. Jag har pendlat mellan hopp och förtvivlan och stundtals varit beredd att lägga ner projektet. Klockan 21.00 dagen före redovisningen hade jag oljat den för andra gången och ansåg att den fick vara klar. Men jag är förbaskat nöjd med resultatet och ångrar inte att jag valde projektet trappstol.
Det som har varit det stora problemet med stolen är alla vinklar. Min tanke har hella tiden varit att stolen ska kännas som en riktig stol och gå att använda som en riktig stol. De trappstolar jag har sett har alla varit fyrkantiga sedda uppifrån. Jag har på min trappstol valt att ha en avsmalnande form bakåt på stolen så som de flesta vanliga stolar är konstruerade. Samtidigt har jag haft diagonala vinklar för själva trappkonstruktionen. Där dessa vinklar möts har det blivit bekymmer vilket inneburit mycket grubblerier och en del felaktigheter. Lösningen låg till stor del i att jag tillverkade tre sågjiggar. Med dessa har jag kunnat såga ut exakta vinklar på bandsågen och få tighta fogar.
Stolen är tillverkad i det träslag jag just nu har snöat in på nämligen alm. Jag fick tag på möbeltorrt virke från Fågelås Trä utanför Hjo med grova/breda årsringar. Jättevackert trä där den gröna rand som ofta blir mellan kärnved och ytved syns tydligt. Tyvärr räckte inte det materialet till hela stolen så till sits och trappsteg har jag fått använda alm med finare årsringar. Min tanke var att inte använda någon metall och bland annat tillverka gångjärn av trä. Tidsbristen gjorde att jag fick lägga ner de tankarna så sitsen är fastskruvad i sargen och jag använde ett pianogångjärn av mässing. (Köp förresten inte pianogångjärn på Clas Ohlsson, de glappar och är inte bra...) Annars är alla sammanfogningar gjorde med olika slitsningar och sargtappningar vilket jag tycker är jätteroligt att göra.

Till sist mitt bomärke (och en mindre snygg skruvskalle...).

12 kommentarer:

Per B sa...

Hej Jonas.

Till att börja med är jag mycket imponerad av din stol. Slutresultatet ser mycket bra ut. Jag nu klickat fram dina bilder ett antal gånger och studerat dem länge och jag gillar designen och funktionen. Att välja alm och sedan olja den är helt rätt. (Gissa vad jag ska fälla för träd till helgen för framtida bruk ;) ). Om du vill ha tag i bättre pianogångjärn titta på slöjddetaljer, jag har några meter av deras pianogångjärn i min slöjdsal och de verkar hålla en god kvalité.

Det är synd att du bor så långt bort från Torsås annars kunde jag ha förmedlat en kontakt med ett litet lokalt sågverk som håller på att lägga ner. "Gubben" som har drivt sågverket under de senaste 30 åren ska gå i pension och priserna ha håller på virket är inte av denna världen, jämför man med vad Lasse tog i slöjdbutiken så är det gratis. Eller vad tror du om samma pris för björk, al, ask eller lind? Dock är ordningen i virkesförråden inte de bästa. Men om man har gått om tid, och låter "gubben" prata på kan man hitta riktiga godbitar där.

Grattis till en mycket fin och trevlig stol och lycka till med dina fortsatta studier.

Mvh Per B

Frej sa...

Din strävan efter att få stolen att se ut just som en stol har gett resultat. Det ser verkligen ut som en vanlig stol, det enda som skiljer utseendemässigt är ju den breda diagonala biten mellan benen, men den har du gjort jättesnygg så den stör inte ett dugg. Ger bara en stabilare känsla.
Bra

Jonas sa...

Tackar för ert beröm. Är mycket stolt över resultatet, framförallt beroende på att jag inte trodde jag skulle lyckas få ordning på kombinationen trappa/stol.
Stolens formspråk är inspirerat av två "allmogestolar" vi har ståendes här hemma. De har en enkel men tilltalande och stabil form. För övrigt har jag jobbat så gott det går utifrån standardmått och vinklar. "Möblers mått" tror jag boken heter som jag använde som referens till mått och vinklar.

Per> Kul att höra ifrån dig. Hade gärna botaniserat runt på "gubbens" sågverk. :) Där jag köpte mitt virke får man mycket bra hjälp att hitta bra virke och till okej priser (bättre än Lasses). Stolen har kostat mig 450-500:- i material (med ett pianogångjärn från järnaffärn, dyrt men bra).
Vi får höras på mail. Byter adress nu så använd mounthall[at]gmail.com istället.

Frej> De diagonala bitarna är av samma planka för att årsringarna ska smälta ihop och ge ett samlat intryck.
Tyvärr sågade jag ena halvan fel på vänster sida men lyckades få ur en sista bit ur materialet jag hade kvar, som passade nästan perfekt. Det märks knappt att det är två olika bitar.

/Jonas *rodnar av berömmet*

Tina sa...

Hej Jonas!

Grattis till ett lyckat arbete!
Vi bor ju närmare Torsås så kombinera gärna besöket där med en tripp till oss.
Så skönt att du kan börja plugga hemma nu,så du hinner se ditt lilla troll mer. Skåne har sportlov v8. Har ni något studieuppehåll då?

Mvh Tina

Jonas sa...

Tina> Studieuppehåll? Hahaha, du är rolig du. ;)
Jag är ju van vid slöjdutbildningsmentaliteten som är ganska soft med mycket praktiskt arbete. Jag kan säga att det var en liten chock för mig att behöva börja plugga på allvar. Men jag ska inte klaga, det går faktiskt ganska bra även om jag inte har fattat den "diofantiska ekvationen" och vilket nytta den egentligen gör. Nä, studieuppehåll det får jag endast när jag ska ta hand om Vilmer. :)
Hoppas allt är bra med er. Hälsa familjen.

Anonym sa...

Tjena Mannen !!
Hittade din blogg och vill bara säga att jag är grymt imponerad! av din stol. häls / Fidde M

Marina sa...

Väldigt snygg och smart stol!

Jonas sa...

Tack så mycket.

Anonym sa...

Du behöver väll inte vara orolig? Hon kan väll klättra? :O
/Robin

Jonas sa...

missade ditt inlägg Robin. Jo, hon kan fortfarande klättra så nu får jag väl göra kaffeved av stolen. ;)
Hoppas allt är bra med dig och att vi ses i samband med något bågskyttearrangemang eller vid annat tillfälle i år.

Anonym sa...

Jo allt är bara bra! Vi ses säkert någon gång under våren, kanske skjut och njut?

Ludvig sa...

Hej Jonas. Riktigt grym stol du fick till! Jag är mycket, mycket imponerad.

Jag kollade runt liute på bloggen, trevlig läsning.

Hoppas du har det fint med allt.
/Ludvig från slöjden i Linköping