tisdag 24 mars 2009

Ljusstake

Först vill jag förtydliga: Jag har inte tillverkat denna ljusstake, tyvärr. Men jag har tänkt att den skulle vara rolig att visa någon gång. När nu Anders Lindkvist har gjort en kopia utifrån samma original och visar den på sin blogg tyckte jag att det skulle vara roligt att visa den vi har också, då båda två bygger på samma original.
Ljusstaken är en bröllopspresent jag och min fru fick då vi gifte oss 2005 av en god vän, Göran Landström, och hans familj. Det är även han som har tillverkat den. Vi har älskat den från första stund och använt den flitigt. Det är en medeltida (rese?)ljusstake och originalet är funnet i England. Det som är spännande med konstruktionen är att den har tre ljushållare och således tre funktioner: som stående, nedslagen i lämpligt föremål eller hängandes.


Originalet ser ut som på bilden till höger. Dock valde Göran en lite friare tolkning och kortade blanda annat ner sin kopia för att "få en mer samlad form, mindre spretigt". Min personliga åsikt är att han har lyckats väl. Möjligtvis kan originalet vara mer lämpat för att ha hängandes då den har en så pass lång arm.
Med ljusstaken följde en liten lapp med information om var Göran hittat originalljusstaken. Följande står på lappen: "London Museum Medievel Catalouge 1940, Anglia Publishing, ISBN: 1-897874-01-4" och "Fynd A 27533 frånWallbrook Tokenhouse Yard".
Eftersom Anders ovan var intresserad av mer information om ljusstaken hoppas jag att detta kan ge lite fler ledtrådar.
Till Göran vill jag bara återigen säga ett stort tack! Den pryder sin plats i hemmet.


Ståendes...
nedslagen...

eller hängandes.

2 kommentarer:

kurage sa...

Tack för bilden! Den var också snygg, rätt coolt när den är lite kompakt. Frågan är bara dateringen åter igen...

Anonym sa...

Spännande saker. Ett tips till dig och kompisarna som har vikinga och medeltida intresse; www.gudahagen.se Det är en sida som kommer från Näsum ligger väldigt nära Bromölla. De gjorde en kanongrej i höstas och kommer att fortsätta.
Pedagogkompisen