tisdag 9 juni 2009

Skjut & Njut Anno 2009

Ömsom regn, ömsom sol och dessutom kalla nätter. Skjut & Njut är över och trots sin ringa storlek, ca 20 deltagare, en mycket efterlängtad start på bågskyttesommaren 2009.
Norr om Huskvarna ligger Engelska Parken, en liten ekäng, undanskymd bara ett stenkast från Bauerleden. Den som inte vet att den finns där missar den. Den är en underbar plats som har beträtts av allt från kor till brudpar och bågskyttar. Markägaren valde att behålla många storvuxna ekar då marken bereddes för bete och dessa ekar skapar platsens speciella karaktär. Det är som att förflytta sig till en annan värld och utsikten över Skärstadalens kuperade marker och äppelodlingar drar onekligen tankarna till Tolkiens Fylke. (Tyvärr har jag inga bilder som gör platsen rättvisa. Ett besök vore det bästa...)
På denna underbara plats har de senaste åren en liten träff för oss som är intresserade av bågskytte med "historiska" bågar (dvs pilbågar och pilar utan inslag av moderna material såsom glasfiber, plastnockar etc.) förlagts. Skjut & Njut är kort och gott vad det heter. Inga stora arrangemang, ingen kostnad, alla bidrar med det man själv vill och dessutom finns det en hel del tavlor och mål att skjuta på. Här ryms både de med medeltidsintresse och de utan.
Årets upplaga gick av stapeln helgen den 5-7/6. Jag, min fru och vår son åkte ut på fredagen och tillbringade helgen tillsammans med andra sköna människor. För mig var det ett avslut på terminen och en början på sommaren som jag ska tillbringa som föräldraledig med vår son. Dessutom var det de första nätterna vi tältade tillsammans sedan vår son föddes förra året.

Fredagen var en smygstart och vi som var där tog det lugnt, umgicks, reste våra tält och paviljonger och gick och la oss tidigt (och frös baken av oss då det var en ordentligt kall natt för årstiden, ganska nära nollan).
På lördagen gjordes en jaktstig med olika mål iordning och folk började företa sig små utflykter med bågen i hand. Mellan skjutrundorna äter man, pratar, någon sydde en skjuthandske osv. Dessutom brukar det bli lite bofferkrig också för de som har barnasinnet i behåll. Ungefär så här ser Skjut & Njut ut. Det är vad det heter och blir vad man själv gör det till.

Några minnesvärda stunder/händelser: "Chickenrace" med pilbåge, Tolkien Quiz-tävlingen (vilket lag vann egentligen?), de tre pojkarna som, från det att de kom på förmiddagen tills de åkte hem på kvällen, i princip sköt nonstop med sina pilbågar och, för er som deltog i den, säkert den årligen återkommande nattliga boffern.
Ett stort tack till Fredrik "Grim" Roos som drar i denna träff. Jag uppskattar verkligen att få vara med på Skjut & Njut, tack!

Några speciellt intressanta saker som kom upp under helgen var att Janne Blom på Ladulaas Bågskyttepaviljong har hittat en kontakt som kan tillverka handsmidda pilspetsar till ett bra pris. Spetsarna är av två typer, bodkin- och bladspets och smidda i två delar (spets och holk) och sedan sammansvetsade. Dock är fogen i princip omöjlig att se. Spetsarna är mycket välgjorda och med ett pris på 25:-/st oerhört billiga. Jag återkommer när de finns att köpa.
Det har också börjat jobbas på ett arrangemang för historiska bågskyttar som är tänkt att gå av stapeln sommaren 2010. Som jag förstod är det tänkt att vara ett arrangemang som fokuserar inte bara på skytte med historiska bågar utan även ser till helheten med kringutrustning och klädsel. Arrangemanget är tänkt att innehålla en större tävling för historiska bågskyttar men också workshops mm. Återkommer även här när jag vet mera.

Till sist lite bilder från helgen
Janne Blom förevisar "Chikenrace" med pilbåge. Alla ställer sig i en ring med varsin bofferpil. Därefter skjuter man den rakt upp i luften och, utan att röra sig eller titta upp, väntar på att den ska komma ner. Spännande... :)
Fredrik "Grim" Roos, Skjut & Njuts grundare, eldsjäl och arrangör.

Göran "Weiland" Landström, den person som hjälpte mig in i långbågsträsket. :)


Robin med sin idegransbåge. Det är han som inspirerat mig till att börja sy mer figursydda kläder. Tack för inspirationen och snygga grejer du har, Robin!


Min egen medeltida outfit med den nytillverkade doubleten/cothardien. Tyvärr råkade jag på ärmarna sy knapphålen där knapparna ska vara och tvärtom. För att komma till rätta med problemet blir det till att byta plats på ärmarna i sommar. Shit happens...

Till sist en bild på min son, Vilmer då han precis upptäckt att det fanns koskit här och var på ängen.

4 kommentarer:

Robin sa...

Det var en rolig helg! Fina bilder, vi får försöka byta så vi får varandras bilder någon gång.

Jonas of Mounthall sa...

Ja, det var kul. Kan ta med en skiva om jag åker upp till Hova. Vill gärna supporta bågskyttetävlingen du ska arrangera.
Har börjat fila lite på vår idé. Inte mycket men det har resulterat i en mindmap. Det blir fler ? än ! men det är en början. Återkommer om det.

Louise sa...

Hvor er det smukke billeder! Og dit nye tøj er blevet virkelig flot!

Jonas of Mounthall sa...

Tack Louise. Mycket smickrande. Nya projekt är på gång men som vanligt har de svårt att lämna huvudet... :)