måndag 15 december 2008

Bronsgjutning del 2

Nu var det ett tag sedan jag uppdaterade min blogg. Sjukdom och mycket att göra i skolan har satt stopp men nu gör jag ett försök att avsluta bronsgjutningen.
Resultatet av mina försök ses på bilden till vänster, 7 spännen och en brännstämpel med mitt bomärke. Totalt har jag nog gjort en sisådär 40+ försök så misslyckandena har varit många men lärorika.
Gjutningarna har jag gjort i formar/gjutflaskor med packad gjutsand i. Jag tänker inte gå in närmare på exakt hur man går tillväga men formen består av två halvor där hälften av det som ska gjutas hamnar i ena halvan och hälften i andra. Se bilderna så tror jag det blir lite tydligare.
Jag har blandat det mesta av bronset själv och försökt att ha ca 10% tenn och resten koppar. Detta är vår moderna definition av brons. Vad jag har förstått har brons historiskt sett bestått av lite olika blandningar. Bl.a har en del brons innehållit bly. Smälttemperaturen för brons ligger vid ca. 950 grader emedan temperaturen för koppar är uppemot 1060 grader. Det är alltså ganska varma grejer man jobbar med... Jag råkade tappa en degel med smält brons i golvet. Det skvätter små glödande kulor åt alla håll och jag är oerhört tacksam att jag klarade mig utan några brännskador, men så fick jag hoppa högt också...

Så här ser formens två halvor ut med ingöt och luftkanaler. Formen är tillverkad av trä, i det här fallet ask men jag tillverkade mina av furu. I övrekant av den vänstra halvan skymtar originalet, ett bomärke som en kursare till mig skulle gjuta.


1000 grader är ganska varmt... Smältdegeln är såpass varm att den glöder. I detta läget är det bra att vara två annars kan man lätt tappa den (beprövad erfarenhet). Intressant är att deglen, som är av något keramiskt material, blir tåligare när den blir varm. Den jag tappade i golvet gick inte sönder vilket den antagligen hade gjort om den varit kall.
...och så i med det i formen. Viktigt att tänka på med all gjutning är att det inte får finnas någon fukt i formen. Finns det fukt i kan formen explodera. Använd alltid skyddsglasögon!
Här är en gjutform jag gjort med två lyckade gjutningar och en misslyckad. Dessutom ett spänne från en annan form. Ingötet till denna form sitter på baksidan.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Drothemshirdens förste gjutare!

Ser riktigt bra ut!

Anonym sa...

Hej

Det ser ba ut Jonas, ta det lugnt bara och tappa INGA fler deglar... En kille jag känner fick smält järn över sin fot, nu gick det hela bra men det tog sin innan han blev återställd.
Hälsa de andra...

God Jul

mvh Per B

Jonas of Mounthall sa...

Tackar. Har ritat av ett par bälgar för att kunna göra en egen liten "fältässja". Då skulle jag kunna gjuta ute på egen hand. Det är ju förhållandevis enkelt att gjuta. Tiden sätter väl stopp för de planerna tills vidare...