tisdag 31 mars 2009

Doublet/jacka

I den kreativa stiltjen har jag ett projekt som pågår och har gjort så sedan i somras. Då började jag sy en medeltida jacka en så kallad doublet inspirerad av en vän, Robins mundering. Trött på alla slappa, pösiga kjortlar ville jag att den skulle vara figursydd, ha en massa snygga knappar och av någon anledning skulle jag sy den helt för hand...
Jackan är sydd i ett mörkgrått ylletyg och fodrad med oblekt linne i kroppen emedan armarna är ofodrade. Framtill knäpper man den med 24 knappar som har tagit mycket lång tid att sy dit. Resultatet gör dock arbetet mödan värt.
Tanken med min jacka är att den ska gå att skjuta pilbåge i utan att åka upp och skrynkla sig, jag ville ha rörelsefrihet. Av denna anledning gjorde jag ordentliga armhål som jag har sett på något fynd och en del rekonstruktioner. Nackdelen är att det gärna blir lite bylsigt under armarna och att den ser lite "rolig" ut framifrån. Rörelsefriheten är dock fantastisk.
För att få ihop armstycket med kroppstycket blir man tvungen att sätta i en eller ett par kilar. En misstolkning av ett mönster gjorde att jag satte kilen överst på armen, mot axeln och inte fram mot bröstet. Det fungerar dock men jag vet inte om det finns några fynd med denna konstruktion.
Som sagt är den figursydd och det är en otroligt skön känsla att ta på sig en jacka som sitter perfekt på kroppen. Den är verkligen anpassad efter mig. Dock är den inte klar. Jag håller på att fålla upp armarna och ska sy dit 6-8 knappar/arm. Sedan ska den även läggas upp i kroppen och här vet jag inte hur mycket jag ska ta till. Tips mottages tacksamt.
Som sagt, detta är vad jag gör i min kreativa öken just nu. Lägger upp fler bilder när den blir klar (förhoppningsvis någon gång i maj).

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det där ser riktigt stiligt ut! Bra jobbat, det är bra att du är nogrann o gör rätt från början. Den funkar för 1300-tal i allafall, möjligen något kort för första halvan men det är inte petnoga.

Hur menar du "lägga" upp? Menar du fålla kanten eller?

Jonas of Mounthall sa...

Tackar. Med lägga upp menar jag att fålla upp kanten. Men jag vet inte hur mycket. måste nog ta minst 3cm för att fodret är något kortare än yttertyget.
Vad säger du om kilarna mitt uppe på axeln?

Frej sa...

Håller med Anders, det ser bra ut.
Enligt min alldeles egna rent estetiska åsikt tycker jag du skall ta upp så lite som möjligt eftersom det är snyggt om det får vara lite mellanrum från sista knappen ned till kanten.
3 cm är nog å andra sidan ingen fara.

Skit också, din är mycket tajtare än min :) jag var för feg

Robin sa...

Ser ju bra ut! Hoppas få se den in action...

Jonas of Mounthall sa...

Har börjat träna lite för att hålla igång kroppen. Men jag vågar inte köra för hårt för då vet jag inte hur länge jag kan använda den. Å andra sidan får jag inte lägga på mig för då får jag samma problem. Det blir att balansera mitt emellan... :)
Ska nog hålla den så lång det går, min fru tycker detsamma. Ser nog bättre ut om jag ska ha hosor till, annars syns hela ändan.
In action blir det antagligen till Skjut och Njut, Robin. Räknar med att se dig där.

Historisk dräkt och hantverk sa...

Ser hur tjusig som helst ut, gillar färgen också. Gissar att du utgått delvis från Charles de Blois' pourpoint och dess tallriksärmar?

Håller annars med om att du bör lägga upp den så lite som möjligt, ser ut att vara av lagom längd som den är.

/Mikael

Jonas of Mounthall sa...

Det är dig jag ska tacka Mikael för att detta projekt tog fart. Du gav mig en hel del idéer och stöd, dels via Historiska Världars forum och dels via din blogg förra sommaren. Tack!
Kommer inte ihåg om det är Charles de Blois' pourpoint som jag tagit inspiration ifrån. Svarte Prinsen, är det samma person? Isf stämmer din gissning.
Vad det gäller färgen så gillar jag diskreta naturfärger även om Kurage-Anders anser att det är "lowlife"... :). Funderar på att matcha den med ett par gröna hosor eller hos-byxor. Men det är nästa syprojekt. Återkommer om hjälp med tips och råd då...

Micke sa...

Sjukt stilig!