tisdag 24 november 2009

Rekonstruktion av pilförvaring del 3 - sömnad

Den har legat färdig i snart två månader så det är väl på tiden att jag visar slutresultatet. Har lite svårt att fatta mig kort när jag ska skriva något men ska göra ett försök nu. Fråga om det är något jag missat och du undrar.
Korgen ligger nu i en påse som är sydd i ett hampatyg jag köpte från Medeltidsmode i somras. Påsen är ihopsydd som en kon med en segelmakarsöm på insidan och sedan har jag vikt in sömnsmånen på utsidan och sytt fast den med en raksöm (har inte bra koll på sömmar men detta är vad jag lekmannamässigt skulle kalla dem). Därefter har jag helt enkelt bara tryckt ner korgen så långt det går och markerat var kanalerna för dragskon i båda ändarna ska vara, klippt bort överskottstyg och sytt kanalerna med efterstygn.
I den smala ändan har jag sparat ganska mycket tyg för att det ska täcka pilspetsarna ordentligt även om jag har pilar som är lite längre än mina standardmått. I ändan med den stora öppningen har jag gort dragskon tight vilket resulterar i att när jag drar igen den så trycks korgen ner i tygkonen och håller på så sätt tyget spänt. Detta fungerar bra men de bilder jag har haft som utångspunkt visar bara på en platt yta i änden med den stora öppningen och om jag gör en ny kommer jag i sådana fall att göra ett tyglock i denna ända då jag nu tyvärr får ett hål där (även om det är tight) pilarna kan riskera att åka ut. Dessutom kan vatten och smuts komma in den vägen och det är ju en del av tanken att man ska slippa med denna typ av förvaring... Dessutom kan det vara smart att ha en skinnpåse att trä över spetsarna om jag inte vill att de ska sticka hål på tyget. I slutresutatet fick jag korta korgen med knappt 10cm i den smala änden för att pilspetsarna ska titta upp över kanten.
Jag ämnar impregnera tyget men har valt att vänta med det då jag ska försöka knåpa ihop ett fordral till min båge och impregnera det på samma gång. Återkommer om detta. Dessutom ska det nog på en axelrem av något slag.
Så, hur många pilar får det plats i denna strut? Vi provade att trycka i så många det gick och fick ner 60 stycken. Begränsningen ligger i den smala ändan. Hade den varit vidare skulle ca 100 pilar få plats.


Jag behöver fler pilar!



Inget stort hål men gör jag en till får det bli med lock istället.

Ihopsnörad i den smala änden. Överskottstyget gör att jag kan ha längre pilar än mitt standardmått.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ser bra ut! När tror du vi kommer få dom resterade korgarna?
/Robin

Jonas of Mounthall sa...

Oj, har glömt säga det. Efter jul, hon har visst fullt upp. Hade hoppats på att åtminstone fått se en prototyp men tyvärr inte. Ska kontakta henne igen.

Anonym sa...

Snyggt, ser praktiskt ut. Var det inte minst "tre tolfter pilar" (=36 st) som de gamla landskapslagarna vanligen förordade? Då räcker ju den pjäsen mer än väl

/Mikael

Jonas of Mounthall sa...

Mikael> Tackar! Har faktiskt inte en aning om det men om du kan ge mig en hänvisning till var landskapslagarna kan finnas på nätet (om de finns där) skulle jag bli mycket glad.
Storleken handlar också om stabilitet. Om man tänker tanken att man i ett slag ska skicka iväg mängder med pilar och ska ha struten ståendes får den stora änden inte vara mycket mindre för då tenderar den att vilja välta. Samtidigt står den stadigare ju fler pilar det är i den då den blir tyngre.

Anonym sa...

Jonas: Hittar inte landskapslagarna i original på nätet, men Södermannalagen och Hälsingelagen nämner tre tolfter eller 36 pilar medan Gutalagen stipulerar 24 pilar.

/M

Robin Le Parker sa...

Jag har läst att i england var det som standard att ha minst 24 pilar med sig.